Mina föreläsningar.

Jag berättar om ett författarliv som kanske har sett lite annorlunda ut än många andras. Min vardag i skrivsoffan i förorten. Uppväxten i Fjällbacka. Den ensamma mamman med världens bästa son. De slitsamma åren med heltidsjobb och pendling. Om hur var att debutera med en självbiografi som alla ville prata om och om hur surrealistiskt det är att få se sin bok på topplistor och att vid femtio år fyllda plötsligt ha en helt ny karriär. För referenser, kontakta till exempel Borås stadsbibliotek, Bollnäs bibliotek, Värsås bibliotek. Bokning sker via Författarcentrum

onsdag 15 mars 2017

Jag tittar på min pension

varje år när siffrorna kommer, för att göra mig en bild av hur det ser ut.

Helen, som fyller 60 i år (helt obegripligt) hade varit hos en rådgivare (bekant, så ingen som ville ha hennes pengar) och de hade pratat om att det kan vara vettigt att ta ut pensionspengar från 61, om man samtidigt vill fortsätta jobba (så kan man göra.) 
Man har en totalsumma som antingen ska fördelas från 61 och framåt - eller från 65 och framåt - eller från 67 och framåt. 
Samma totalsumma. 
Det hade jag aldrig tänkt på.

Så tipset hon fick var att sätta in de pengarna på ett konto, för om de står kvar hos staten får ju inte hennes dotter något av de pengar hennes mamma betalat skatt för i all evighet.
Sitter de på ett konto ärver hennes dotter de hon har hunnit ta ut från 61 och om hon lever och har hälsan jobbar hon kanske kvar till 67 utan att röra ett öre.

Som egenföretagare är det tydligen ännu mer vettigt att plocka ut från 61, eftersom man får lägre skatt då.
Det där ska jag läsa på om mer.

Jag vill ju jobba tills jag stupar, men det skadar ju inte att ha koll.
(Många tar ut från 61 för att få pensionärsintyg, då får man rabatter på allt möjligt minsann.)

JAG KAN INTE FATTA ATT JAG PRATAR PENSION HÄR!
Var snälla och se mig som proaktiv, inget annat.

Fiddelipom.

Nu ska jag träna med dem som verkligen är pensionärer.
"Nu kommer flickan", säger de när jag kommer.
Haha





3 kommentarer:

Annika Estassy sa...

Jättebra att vara proaktiv! Men det är inte så enkelt som att bara plocka ut pensionen vid 61 och lönejobba som vanligt. Det kan nämligen få den effekten att man betalar mer skatt om man passerar de olika brytpunkterna för statlig skatt och värnskatt. Mycket att sätta sig in i och även om jag läst på så är det fortfarande mycket jag inte begriper...

Åsa Hellberg sa...

Japp.
Men i just enskildfirmafallet ska det ändå vara bra. Jag behöver verkligen läsa på just det.
I min kompis fall, så är hennes lön till stor del provision - som in det här fallet inte räknas in i den pensionsgrundande inkomsten (men jag förmodar att hon betalar skatt på den. märkligt) så hon får en låg pension eftersom den baseras på hennes grundlön.
Typ så.


Annika Estassy sa...

Bra lösning för din väninna då!